Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Trol, trolia, trolarisma, trolaro

Trol, trolia, trolarisma, trolaro
Λέξεις όπως trol, τρόλια, τρολάρισμα, τρολάρω μπήκαν πρόσφατα στο λεξιλόγιο μας και τις χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.
Τι είναι το τρολ;
Στη γλώσσα του διαδικτύου η λέξη τρολ ή καλύτερα internet trol, χρησιμοποιείται για ένα πρόσωπο που έχει στόχο να σπείρει τη διχόνοια σε μια ομάδα ή κοινότητα (πχ σε ένα forum) δημοσιεύοντας καυστικά, εμπρηστικά ή εκτός θέματος σχόλια.
Η πράξη αυτή γίνεται εσκεμμένα με πρόθεση να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στα μέλη μιας ομάδας εισχωρώντας στη κουβέντα τους.
Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την κανονική ροή της συζήτησης, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, απλά και μόνο για τη δική του διασκέδαση.
Μάλιστα υπάρχει και μια πολύ διάσημη εικόνα για τα τρολς που κυκλοφορεί ευρέως στο internet, το λεγόμενο trollface.
Η εικόνα αυτή που δημιουργήθηκε από τον Carlos Ramirez, στην ουσία είναι ένα παραμορφωμένο πρόσωπο που δείχνει την έκφραση που έχουν τα trolls όταν νευριάζουν τον κόσμο.
Φυσικά το τρολάρισμα μπορεί να γίνει και για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα για να αποτραπεί μια συζήτηση που το τρολ για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να γίνει.
Τα άτομα αυτά, τα τρολς, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν και κάποιες φορές απειλούν άλλους χρήστες, είναι ωστόσο πολύ ενοχλητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν μια κοινότητα ακόμη και σε διάλυση.
Στις online κοινότητες τα τρολς εντοπίζονται σχετικά γρήγορα και περιθωριοποιούνται από τα μέλη της. Κάπως έτσι σταματάει και η δράση τους.
Η έννοια της λέξης τρολ και των παραγώγων της, μπορεί να σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το internet, ωστόσο όμως χρησιμοποιείται και αλλού.
Για παράδειγμα σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων, όταν υπάρχει κάποιος που διαταράσσει την ροή της κουβέντας για να αποσπάσει την προσοχή των άλλων με σχόλια εκτός θέματος λέμε ότι αυτός τρολάρει.
Από που βγαίνει η λέξη τρολ
Η ετυμολογική προέλευση της λέξης δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με μια άποψη προέρχεται από την αρχαία σκανδιναβική λέξη troll που σημαίνει γίγαντας.
Μάλιστα, στην σκανδιναβική παράδοση, η λέξη χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει κάποια μυθικά πλάσματα με τη μορφή γίγαντα ή νάνου.
Σύμφωνα τώρα με μία άλλη εκδοχή, η οποία είναι μάλλον και η επικρατέστερη, η λέξη troll προέκυψε από την ομόηχη αγγλική λέξη trawl που σημαίνει τράτα η οποία είναι ένα είδος αλιευτικού διχτυού.
Κι αυτό γιατί το τρολάρισμα βασίζεται εκεί ακριβώς. Το τρολ ρίχνει τα δίχτυα του και τα υποψήφια θύματα “τσιμπάνε” και αντιδρούν δίνοντας του συνεχώς “τροφή” για να συνεχίσει.
Από εκεί βγήκε και η έκφραση “μην δίνετε τροφή στα τρολ”, δηλαδή μην ασχολείστε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: