Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Σημασία της Επικοινωνίας

Η Σημασία της Επικοινωνίας
Η βάση της σύγχρονης κοινωνίας στηρίζεται στην επικοινωνία. Η λειτουργία και σύνδεση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους καθορίζεται από μια σειρά επικοινωνιακών επαφών που οδηγούν στην συνεργασία. Αυτή η συνεργασία που αποτελεί την δύναμη της κοινωνίας, οδηγεί στο διάλογο του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης. Ο διάλογος είναι εκείνος που διαχωρίζει το δημοκρατικό και ελεύθερο σύστημα της επικοινωνίας από εκείνο του απολυταρχικού και ανελεύθερου συστήματος προπαγάνδας. Η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο στην ανταλλαγή μηνυμάτων, εννοιών, ιδεών ή και πληροφοριών. Η ανταλλαγή έχει σαν σκοπό να επιτύχει ταυτότητα απόψεων που θα οδηγήσει στην ενέργεια, στην κοινή ενέργεια όλων όσων μετέχουν στον επικοινωνιακό διάλογο. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί επομένως να περιοριστεί σε προκατασκευασμένα καλούπια ή πλαίσια αλλά πρέπει να είναι ανοικτός, πλατύς, απόλυτος.
Ο «διάλογος του μονολόγου» ή «ο μονόλογος των διαλεγομένων» που συνηθίζεται σε πολλές εκδηλώσεις τυποποιημένου διαλόγου δεν οδηγεί στην συνεργασία μια και δεν είναι πραγματικός ανοικτός διάλογος.
Ορισμένες αρχές για να υπάρξει πραγματική επικοινωνία, με θετικά αποτελέσματα:
1. η ροή των πληροφοριών πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και ελεύθερη και ιδιαίτερα να πηγαίνει στις αντίθετες κατευθύνσεις.
2. το άτομο να μπορεί να αντιδρά ελεύθερα στις πληροφορίες που παίρνει και να συμμετέχει ενεργά, με την διατύπωση των δικών του απόψεων, στην διαμόρφωση των συμπερασμάτων  του διαλόγου.
3. να υπάρχει ένα σύστημα που να ρυθμίζει την κυκλοφορία και τον έλεγχο των πληροφοριών που κυκλοφορούν, ώστε η βάση της επικοινωνίας, να μην είναι ούτε φτιαχτή, ούτε λανθασμένη από άτομα και καταστάσεις.
4. εκείνοι που συμμετέχουν στην επικοινωνιακή προσπάθεια να σέβονται τις απόψεις των άλλων και να τις θεωρούν ισότιμες με τις δικές τους. Από τις απόψεις όλων οφείλει να προέρχεται η σύνθεση της γνώμης και της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.
5. η επικοινωνία είναι πάντα διαπροσωπική. Ακόμα κι όταν ο συνομιλητής είναι ομάδα ή επικοινωνιακή προσπάθεια αποβλέπει στο να πλησιαστεί το κάθε μέλος της ομάδας χωριστά. Η διαπροσωπική σχέση οδηγεί και στις ομαδικές.
6. η επικοινωνία γίνετε με πολλούς τρόπους, ακόμη και με τη σιωπή.
Η επικοινωνία αποτελεί ψυχοβιολογική και κοινωνική ανάγκη του ατόμου και θεμελιώδη προΰπαρξη στη δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας. Η ανθρώπινη προσωπικότητα επηρεάζεται και διαμορφώνεται από βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που προσμιγνύονται δια της επικοινωνίας.
Η επικοινωνία συντελείται κυρίως με την ανταλλαγή πληροφοριών. Η μετάδοση πληροφοριών αποτελεί ανθρώπινη συνεισφορά στη κοινή ζωή.
Η πληροφορία είναι πολύτιμη πρώτη ύλη της προόδου σε όλους τους τομείς. Χωρίς την διαδικασία λήψης, ελέγχου, επεξεργασίας, μετάδοσης και αξιοποίησης της τίποτα δεν μπορεί να προοδεύσει.
Η πληροφορία για να είναι χρήσιμη και εποικοδομητική πρέπει να είναι ορθή, αντικειμενική, σαφής, έγκυρη και συγκεκριμένη.
Η δύναμη μια οργανωμένης ομάδας ανθρώπων εξαρτάται από τον αριθμό των πληροφοριών που μπορεί να μεταδώσει, να συλλέξει, να ελέγξει ορθά, να ερμηνεύσει και να αξιοποιήσει, στην εκτέλεση της αποστολής της.