Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Βελτιστοποιήσετε τις εικόνες στο site σας για το SEO

Βελτιστοποιήσετε τις εικόνες στο site σας για το SEO
Η εικόνα είναι απαραίτητο να την εισάγετε στο άρθρο σας εάν είστε κάτοχος ενός blog ή ενός site Οι εικόνες σε ένα άρθρο το κάνουν πιο ζωντανό και συμβάλουν στη βελτίωση του SEO
Όταν βελτιστοποιείτε μία εικόνα σιγουρευτείτε πρώτα απ’ όλα πως είναι όσο πιο μικρή γίνεται σε μέγεθος. Όχι υπερβολικά μικρή όμως, για να μπορεί να την δει κάποιος. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις διαστάσεις εικόνων που επικρατούν το internet ώστε να μπορεί να την κατεβάσει κάποιος. Μία καλά βελτιστοποιημένη εικόνα έχει το σωστό όνομα και το σωστό alt text (alternative text), ώστε να μπορεί να διαβαστεί πιο σωστά από τις μηχανές αναζήτησης.
Επιλέξτε τις σωστές εικόνες
Οι εικόνες όταν τοποθετηθούν σωστά, θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει το άρθρο καλύτερα. Απεικονίστε αυτό που γράφετε με ένα διάγραμμα ή με μία εικόνα, για να γίνει πιο κατανοητό.
Εάν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε δικές σας φωτογραφίες, τότε μην το σκεφτείτε καθόλου. Για παράδειγμα η σελίδα που απεικονίζει την εταιρεία σας χρειάζεται φωτογραφίες από την ομάδα σας, όχι κάποια φωτογραφία από image bank.
Η εικόνα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει το ίδιο θέμα με το άρθρο σας.
Η εικόνα που είναι συναφές με το θέμα από το κείμενο, ανεβαίνει πιο ψηλά στις κατατάξεις στις μηχανές αναζητήσεις.
Προετοιμάστε τις εικόνες για το άρθρο ή το site σας
Αφού βρείτε τις σωστές εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε είτε είναι απλή εικόνα, είτε κάποιο γράφημα, είτε μία φωτογραφία, το επόμενο βήμα είναι να τις βελτιστοποιήσετε για να τις χρησιμοποιήσετε στο site. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:
Χρησιμοποιήστε το σωστό όνομα αρχείου
Το SEO στις εικόνες γνωστό και ως image SEO, ξεκινάει από το σωστό όνομα αρχείου εικόνας. Φυσικά και αυτό είναι το πρώτο μέρος που θα χρησιμοποιήσετε την λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η Google να γνωρίζει αυτή η εικόνα περί τίνος πρόκειται. Είναι πολύ απλή διαδικασία, πχ. εάν η εικόνα σας αφορά την επιχείρηση σας η το προϊόν/υπηρεσίες(ελαστικά) που προσφέρετε, το όνομα της εικόνας δεν πρέπει να είναι nrt100.jpg, αλλά elastika.jpg Το κύριο θέμα της εικόνας, είναι τα νέα ελαστικά που θα χρειαστεί το αυτοκίνητο αυτό και το τοποθετήσαμε στην αρχή. Προσοχή! Χρησιμοποιούμε πάντα λατινικούς χαρακτήρες στο όνομα του αρχείου, γιατί δεν είναι συμβατοί οι Ελληνικοί χαρακτήρες.
Μειώστε το μέγεθος του αρχείου
Βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως το jpegmini ή το punypng. Πριν ανεβάσετε την συμπιεσμένη εικόνα στο site, πρέπει να έχετε βεβαιωθεί πως το ποσοστό της ποιότητας της εικόνας που μειώθηκε είναι αποδεκτό και δεν την κατέστρεψε.
Μην τοποθετήσετε την εικόνα όπου να ναι στο άρθρο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η σωστή τοποθέτηση της εικόνας είναι δίπλα / πάνω / κάτω από το παρεμφερές κείμενο.
Χρησιμοποιήστε λεζάντες
Η λεζάντα ή αλλιώς caption, είναι το κείμενο που συνοδεύει μία εικόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μία εικόνα περιβάλλεται από ένα γκρι πλαίσιο και στο κάτω μέρος έχει μία λεζάντα. Γιατί η λεζάντα είναι τόσο σημαντική για το SEO; Οι αναγνώστες χρησιμοποιούν αυτό το μικρό κείμενο – λεζάντα για να διαβάσουν στα γρήγορα ένα άρθρο. Μαζί με τις επικεφαλίδες του άρθρου το επόμενο πράγμα που κοιτάνε είναι οι λεζάντες μαζί με τις εικόνες. Έρευνα έδειξε ότι οι λεζάντες διαβάζονται 300% περισσότερες φορές από ολόκληρο τον κορμό του άρθρου.
Alt text και Title text
Το alt text τοποθετείται στην εικόνα, για να υπάρχει ένα περιγραφικό κείμενο όταν η εικόνα, για κάποιον λόγο αργεί ή δεν έχει φορτώσει. Έτσι θα εμφανιστεί το alt text ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν κενό. Βεβαιωθείτε ότι στο alt text περιλαμβάνεται η λέξη κλειδί που σας ενδιαφέρει και περιγράφει την εικόνα.
Όταν περνάει το ποντίκι από πάνω από μία εικόνα, ο Internet Explorer εμφανίζει το alt text ως tooltip, ενώ ο Chrome εμφανίζει το title. Το title text είναι πολύ κοινό με το alt text και οι περισσότεροι απλά κάνουν αντιγραφή – επικόλληση.
Η Google δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο μίας εικόνας όμως μπορεί να διαβάσει το alt text και το title text, έτσι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να «εξηγήσετε» στην Google τι περιλαμβάνει η εικόνα. Δεν χρειάζεται να γράψετε μεγάλα κείμενα, όσο πιο συνοπτικά γίνεται τόσο το καλύτερο, απλά φροντίστε να έχει τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.
XML image sitemaps
Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα το παρακάτω κείμενο σχετικά με τα xml image sitemaps:
«To give Google information about images on your site, you’ll need to add image-specific tags to a sitemap. You can use a separate sitemap to list images, or you can add image information to an existing sitemap. Use the method works for you
Μετά από αυτή την ανακοίνωση η επόμενη ενέργεια όλων των ιδιοκτητών sites που ασχολούνται με το SEO ήταν να δημιουργήσουν και να προσθέσουν ένα νέο XML στο Search console που αφορούσε αποκλειστικά τις εικόνες. Έτσι βοηθάτε την Google να "διαβάσει" καλύτερο τις εικόνες του site σας.
Το image SEO εξαρτάται από το εάν χρησιμοποιείτε σωστά τις παραπάνω συμβουλές. Η Google θα βρίσκει εύκολα τις εικόνες σας και θα τις εμφανίζει στο Google images.