Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η Έννοια της Διοίκησης και οι Κατηγορίες της

Η Έννοια της Διοίκησης και οι Κατηγορίες της
Διοίκηση είναι: ο συντονισμός και η επίβλεψη της λειτουργίας μιας επιχείρησης, ενός ιδρύματος, ενός οργανισμού ή εν γένει, ενός φορέα οργάνωσης ατόμων. Είναι ένα είδος διαχείρισης, δηλαδή προσπάθειας οργάνωσης των διαθέσιμων πόρων, η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργία του φορέα.
H American Marketing Association το 1985 έδωσε τον παρακάτω ορισμό του Marketing Management, δηλαδή της Διοίκησης του Μάρκετινγκ:
«Η Διοίκηση Μάρκετινγκ είναι η διαδικασία του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, της έμπνευσης, της τιμολόγησης, της προώθησης και διανομής ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών που ικανοποιούν ατομικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς».  
Ο ορισμός αυτός εισάγει την έννοια του ότι η Διοίκηση Μάρκετινγκ είναι μία διαδικασία που εμπεριέχει την ανάλυση, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο. Ακόμη το ότι καλύπτει ιδέες, αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης, το ότι αφορά τον κόσμο των συναλλαγών. Και τέλος, το ότι ο σκοπός είναι η ταυτόχρονη ικανοποίηση όλων των εμπλεκόμενων σε μία συναλλαγή μερών.
Μεγάλες κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται η Διοίκηση είναι:
·         Η Διοίκηση Επιχειρήσεων
·         Η Δημόσια Διοίκηση
·         Η Διοίκηση του Στρατού
·         Η Διοίκηση των Πανεπιστημίων( τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα κράτη είναι ιδρύματα «αυτοδιοίκητα»).
Ανώτερες θέσεις διοίκησης ανάλογα με τη φύση του φορέα
Τα πρόσωπα τα οποία κατέχουν την υψηλότερη θέση της διοίκησης φέρουν διάφορες ονομασίες, ανάλογα με την φύση του φορέα τον οποίο διοικούν:
·    Διευθυντές ονομάζονται στις εμπορικές επιχειρήσεις και στις σχολικές μονάδες. Ειδικά στις ανώνυμες εταιρείες, ονομάζονται Διευθύνοντες Σύμβουλοι.
·       Διοικητές ονομάζονται συνήθως στους μεγάλους φορείς του Δημοσίου, όπως την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΚΑ, αλλά και σε στρατιωτικές Σχολές, όπως την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ή σε στρατιωτικές μονάδες, όπως το τάγμα ή ο λόχος.
· Πρόεδροι ονομάζονται στους Οργανισμούς, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους Συλλόγους.
·        Πρυτάνεις ονομάζονται στα Πανεπιστήμια.
Τι χαρακτηρίζει τα άτομα που ασκούν διοίκηση:
·  Είναι επιφορτισμένα με την λήψη αποφάσεων απαραίτητων για την λειτουργία του φορέα.
·   Τα καθήκοντα τους ποικίλλουν ανάλογα με την φύση του φορέα τον οποίο διοικούν.
·     Τα άτομα που έχουν επιφορτιστεί με διοικητικά καθήκοντα, φέρουν και «διοικητικές ευθύνες», το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να κατηγορηθούν για λήψη λανθασμένων αποφάσεων, οι οποίες ήταν επιβλαβείς για τον φορέα τον οποίο διοικούν ή διοικούσαν.
·  Διοίκηση σε έναν φορέα μπορούν να ασκούν ένα ή περισσότερα πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετές βαθμίδες στη διοίκηση.