Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Λειτουργία Παραγωγής Επιχείρησης

Λειτουργία Παραγωγής Επιχείρησης
Έννοια της παραγωγής: Με τον όρο παραγωγή εννοούμε τον συνδυασμό των συντελεστών παραγωγής ώστε να παραχθούν τα τελικά προϊόντα ή υπηρεσίες (μετατροπή πρώτων υλών σε έτοιμο προϊόν, μετατροπή των καταθέσεων σε δάνεια, το σύνολο των υπηρεσία που παρέχει μια βιβλιοθήκη, ένα νοσοκομείο, κ.τ.λ.)
Το αντικείμενο της παραγωγής ως επιχειρησιακή λειτουργία
Η παραγωγή ως επιχειρησιακή λειτουργία ασχολείται κύρια με την τροποποίηση ή τη μετατροπή των υλικών εισροών (πρώτες ύλες και άλλα υλικά ) σε διαφοροποιημένες, από υλική άποψη, εκροές (τελικά προϊόντα).
Δραστηριότητες που περιλαμβάνει η λειτουργία της παραγωγής
Στη λειτουργία της παραγωγής αναπτύσσονται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων.
Κατά συνέπεια, η λειτουργία της παραγωγής υλοποιείται, όταν μετασχηματίζονται οι πρώτες ύλες σε προϊόντα ή όταν μετασχηματίζονται οι προϊόντα χρησιμεύουν ως πρώτη ύλη στην παραγωγή άλλων προϊόντων. Στη λειτουργία της παραγωγής περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενέργειες που αφορούν:
·Στην τοποθεσία του εργοστασίου και τη διάταξη των χώρων
· Στο σχεδιασμό της παραγωγής
· Στον προγραμματισμό
·Στην εξασφάλιση ποιότητας και τον έλεγχο παραγωγής
·Στην συντήρηση και την αντικατάσταση του μηχανικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων παραγωγής
·Στις προμήθειες
Κατάλληλη αξιοποίηση του χώρου παραγωγής εντάσσεται στις αρμοδιότητες της λειτουργίας της παραγωγής
·ενώ η επιλογή του τόπου εγκατάστασης της επιχείρησης δεν είναι, τις περισσότερες φορές, αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας παραγωγής, αντίθετα, η αξιοποίηση του χώρου παραγωγής και του εξοπλισμού εντάσσονται στις αρμοδιότητες των ατόμων που ασχολούνται με την παραγωγή. Για το λόγο αυτό, καταγράφεται ο εξοπλισμός (μηχανήματα και άλλες συσκευές) που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων σε ειδικές καρτέλες ή σε ειδικό πρόγραμμα στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με περιγραφή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του, όπως ο κατασκευαστής, το έτος προμήθειας, οι τεχνικές προδιαγραφές κ.λ.π.
·η διάταξη των εγκαταστάσεων και η κίνηση των υλικών είναι επίσης πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν την παραγωγική διαδικασία. Σχεδιάζεται προσεκτικά η θέση που θα καταλάβει το κάθε τμήμα παραγωγής καθώς και η κίνηση των υλικών κατά την παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής ροή των φάσεων της παραγωγής με το μικρότερο κόστος καθώς και να διασφαλίζεται το ανθρώπινο δυναμικό από ατύχημα.
Οι αρμοδιότητες του σχεδιασμού της παραγωγής
Οι αρμοδιότητες του σχεδιασμού της παραγωγής, ο οποίος έχει σαν βασικό στόχο την επιδίωξη του καλύτερου αποτελέσματος, είναι να:
·Καθορίζει τα πρότυπα παραγωγής και να τα αξιολογεί
·Σχεδιάζει την παραγωγική δυνατότητα των μέσων παραγωγής και να καθορίζει τις ανάγκες σε ανθρώπινα δυναμικό.
·Σχεδιάζει την διαδικασία παραγωγής και να επιζητεί μεθόδους που θα διευκολύνουν την αυτοματοποίηση της με κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό.
·Σχεδιάζει την εργασία της παραγωγής και να αναζητεί τρόπους προσαρμογής του ανθρώπινου παράγοντα στον μηχανικό εξοπλισμό, στους αυτοματισμούς και στα άλλα είδη εξοπλισμού των εγκαταστάσεων της παραγωγής.
Με άλλα λόγια, με το σχεδιασμό παραγωγής εξετάζεται τι προιον θα παραχθεί, τι μηχανικός εξοπλισμός (μηχανήματα) και άλλα είδη εξοπλισμού χρειάζονται, το είδος γενικά των εγκαταστάσεων που εξυπηρετεί την παραγωγική διαδικασία, τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό (τυπικά και ουσιαστικά προσόντα) υπάρχουν και με ποιους τρόπους θα προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι στις απαιτήσεις της παραγωγικής διαδικασίας.
Κατηγορίες που ταξινομείται ο προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός, ο οποίος είναι μια διαδικασία που προηγείται της παραγωγής και σχετίζεται με τη σχεδίαση της διακρίνεται σε:
Μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, ο οποίος εξετάζει την απόκτηση και την τακτοποίηση των μέσων παραγωγής με σκοπό την μελλοντική παραγωγή συνολικών ποσοτήτων αγαθών. Ο προγραμματισμός αυτός δεν εξετάζει τις λεπτομέρειες παραγωγής ή τα προγράμματα παραγωγής συγκεκριμένων αγαθών.
Βραχυπρόθεσμό προγραμματισμό, ο οποίος εξετάζει τις λεπτομέρειες παραγωγής συγκεκριμένων ειδών, αγαθών η παραγγελιών. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία εμφανίζουν τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης κάθε λειτουργίας ή κάθε σταδίου στην παραγωγή αγαθών ή παραγγελιών.
Τα στάδια που πραγματοποιείται ο έλεγχος της παραγωγής
ο έλεγχος πραγματοποιείται σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής και αποτελείται από τα εξής βασικά στάδια:
·έναρξη της παραγωγής
·προσδιορισμός προτεραιότητας ως προς τη διαδικασία επεξεργασίας των προϊόντων
· εξέλιξη εργασιών
·απολογιστική έκθεση σε σχέση με ότι πραγματοποιήθηκε στον προγραμματισμό της παραγωγής.
Αποθήκευση
Η αποθήκευση περιλαμβάνει της εξής δραστηριότητες:
· Παραλαβή των εισροών (πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες ανταλλακτικά μηχανικού εξοπλισμού, υλικά συντήρησης), καταχώρηση τους στα σχετικά βιβλία ή στα προγράμματα Η/Υ καθώς και η παραλαβή των έτοιμων προϊόντων.
·Διοχέτευση αποθηκευμένων έτοιμων προϊόντων στην αγορά (κατανάλωση)
·Διανομή των εισροών στο εσωτερικό της επιχείρησης για την ικανοποίηση των σκοπών για τους οποίους έγιναν οι προμήθειες.
Συντήρηση εξοπλισμού
Η προληπτική συντήρηση με τις πραγματοποιούμενες καθυστερήσεις επιβαρύνει πολύπλευρα την επιχείρηση. Η συντήρηση γίνετε είτε πριν την εμφάνιση βλάβης (προληπτικά) και πολλές φορές γίνεται σε προγραμματισμένο χρονικά διάστημα, είτε μετά την εμφάνιση βλάβης (κατασταλτικά). Ιδιαίτερη σημασία έχει ο προληπτικός έλεγχος αν και καθυστερεί την παραγωγική διαδικασία. Με τον έλεγχο όμως αυτό, που μπορεί να γίνει σε επιλεγμένο χρόνο με τις λιγότερες επιπτώσεις για την επιχείρηση, αποφεύγοντας βλάβες και ατυχήματα που οδηγούν σε χρονοβόρες και πολυδάπανες εργασίες αποκατάστασης τους. Στην περίπτωση αυτή διακόπτεται αμέσως η παραγωγική διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και επιβαρύνεται πολύπλευρα με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξή της.