Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ασφαλιστικές εισφορές και μπλοκάκια

Ασφαλιστικές εισφορές και μπλοκάκια
Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να «απογειώνονται», κάτι που μεταφράζεται αυτόματα σε μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, καταργείται η ασφαλιστική απαλλαγή και κάθε ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι θα πρέπει να καταβάλει μαζί με τον εργοδότη του, ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,9% επί του εισοδήματος του.
Όπως δημοσιεύει το capital.gr, τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες των "μπλοκάκηδων" οι οποίες θα υπαχθούν στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς:
1. Εκείνοι, οι οποίοι αμείβονται μόνο με μπλοκάκι (ανεξαρτήτως του πλήθους των εργοδοτών τους), αλλά δεν δήλωσαν κανένα εισόδημα κατά το προηγούμενο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (σ.σ. 2015), θα καταβάλλουν την ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης (20%), έχοντας ως βάση υπολογισμού τον βασικού μισθό άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ/μήνα). Άρα, θα καταβάλλουν 586 ευρώ x 20% = 117 ευρώ/μήνα ή 1406 ευρώ.
2. Εκείνοι, οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί σε μία επιχείρηση και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, αλλά δεν έχουν δηλώσει κανένα εισόδημα από τη δεύτερη απασχόληση (που αμείβεται με μπλοκάκι), τότε δεν θα καταβάλλουν την εισφορά 20% για το μπλοκάκι (δεδομένου ότι δεν κατεγράφη σε αυτό κανένα απολύτως εισόδημα).
3. Εκείνοι, οι οποίοι είναι μισθωτοί σε μία επιχείρηση και απασχολούνται παράλληλα από άλλη ή την ίδια άλλη επιχείρηση και αμείβονται με μπλοκάκι, τότε ισχύουν δύο περιπτώσεις:
- Στην περίπτωση που το μηνιαίο εισόδημα τους, το οποίο καταγράφεται στο μπλοκάκι είναι κάτω από τα 586 ευρώ, τότε θα καταβάλλουν την ελάχιστη μηνιαία εισφορά 20% x 586 ευρώ, παρότι το μηνιαίο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από τα 586 ευρώ.
- Αν το μηνιαίο εισόδημα τους, το οποίο καταγράφεται στο μπλοκάκι, είναι πάνω από το κατώτατο όριο της βάσης υπολογισμού, δηλαδή 586 ευρώ (π.χ. 700 ευρώ), τότε θα καταβάλλουν, στην περίπτωση του παραδείγματος αυτού, μηνιαία εισφορά 20% x 700 ευρώ = 117 ευρώ/μήνα ή 1406 ευρώ/έτος.
Η εισφορά 20% θα επιμερίζεται σε δύο τμήματα:
α) εισφορά 6,67% για την κύρια σύνταξη (σ.σ. του ασφαλισμένου εργαζομένου με μπλοκάκι), η οποία καταβάλλεται από τον εργαζόμενο.
β) εισφορά 13,33% για την κύρια σύνταξη (σ.σ. του ασφαλισμένου εργαζομένου με με μπλοκάκι), η οποία καταβάλλεται από τον εργοδότη.
Δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί ακόμα εάν η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης για τα "μπλοκάκια" θα ανέλθει στο 6,9% και θα την καταβάλλει ο ασφαλισμένος ή σε 7,1% και θα μοιραστεί μεταξύ εργαζομένου - εργοδότη (4,55% από τον εργοδότη και 2,55% για τον ασφαλισμένο) .
Γρίφο αποτελεί το πώς θα καταβληθεί η συνεισφορά του εργοδότη (τουλάχιστον 13,33%), δεδομένου ότι ο μισθός, επί του οποίου επιβληθεί η εισφορά, έχει καταβληθεί από το 2015.
 Πηγή : www.capital.gr