Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – INFORMATION

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – INFORMATION  
Η ανάπτυξη της ενημέρωσης, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση κινηματογράφος, ιντερνέτ, κ.α.) διαδόθηκε σε νέα μαζικά ακροατήρια, σε κλίμακα που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί. Αυτό προέκυψε από την ανάγκη των λαών να αντληθούν αυτές τις δυνάμεις και τα γεγονότα που άλλαξαν την κοινωνία τους, και από την θέληση τους να ενημερωθούν με ακρίβεια και κατά τρόπο που να γίνεται αντιληπτός για ότι συνέβαινε γύρω τους και μεταξύ τους.
Ενημέρωση είναι ο ελεύθερος διάλογος μεταξύ ενός φορέα και του κοινού για την πληροφόρηση αυτού πάνω σε ορισμένα και γενικά θέματα.
Ενημέρωση είναι η μεταβίβαση σ’  ένα συνειδητό ον μιας έννοιας η ιδέας ή πληροφορίας, με την χρησιμοποίηση των μέσων επικοινωνίας.
Ενημέρωση είναι η ενέργεια λεπτομερούς τακτικής πλήρους ειλικρινούς και υπεύθυνης γνωστοποίησης ενός θέματος, με σκοπό τη συνειδητοποίηση αυτού σε βάθος και πλάτος.
Συμπερασματικά όπως προκύπτει από τις παραπάνω έννοιες, ενημέρωση είναι μια λειτουργία επικοινωνίας μεταξύ ενός ατόμου ή ομάδος και του κοινού, που αποβλέπει στη γενική γνωστοποίηση ενός θέματος (πληροφόρηση) ή και στην ειδική σε βάθος και πλάτος γνωστοποίηση (ενημέρωση) με ειλικρινή και υπεύθυνο τρόπο. Η διαφορά ενημέρωσης και πληροφόρησης είναι σαφής. Πληροφόρηση είναι ενέργεια παροχής πληροφοριών, ειδήσεων κ.τ.λ.. ενημέρωση είναι ενέργεια πλατύτερη από την έννοια πληροφόρηση.
Είδη ενημέρωσης:
    1) Περιεχομένου (Γενική-Ειδική)
Γενική ενημέρωση είναι η ενημέρωση πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος όπως η εξάπλωση μιας επιδημίας, η κήρυξη ενός πολέμου κ.ά.
Ειδική ενημέρωση είναι η ενημέρωση σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως στους διάφορούς κλάδους της επιστήμης, της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνικής κ.ά. 
    2) Χρόνου (Τακτική–Έκτατη)
Τακτική ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται κατά ορισμένα  χρονικά διαστήματα.
Έκτατη ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται σε χρονικά διαστήματα μη προσδιορισμένα από πριν.  
    3) Χώρου πραγματοποίησης (Τοπική-Περιφερειακή-Εθνική-Διεθνής)
Τοπική ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλα τα επαρχιακά ή αστικά κέντρα μιας χώρας.
Περιφερειακή ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται σε ευρείες περιφέρειες μιας χώρας.
Εθνική ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται στα όρια του εθνικού χώρου.
Διεθνής ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται σε διεθνές πλαίσιο.
    4) Αξιολόγησης (Ποσοτική-Ποιοτική)
Η ποσοτική ενημέρωση χαρακτηρίζεται από τον όγκο των παρεχόμενων πληροφοριών
Η ποιοτική ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται μετά από ποιοτική επιλογή των πιο χρήσιμων για το κοινό πληροφοριών.
    5) Ελευθερίας (Απόλυτη-Σχετική)
Απόλυτη ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται χωρίς παρεμβάσεις, περιορισμούς και επιρροές
Σχετική ενημέρωση είναι εκείνη που πραγματοποιείται με παρεμβάσεις, περιορισμούς και επιρροές.
Η σημασία της ενημέρωσης
Η ενημέρωση έχει μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας. Με την τεχνολογική πρόοδο η ενημέρωση παίρνει νέες και πλατιές διαστάσεις, όταν νέα και μαζικά μέσα τίθενται στη διάθεση της, όταν νέες διαδικασίες και τεχνικές εφαρμόζονται, ώστε να την κάνουν να είναι παρούσα παντού και να είναι ο οδηγός σωστών αποφάσεων. Η ευθύνη για αυτούς που τη χρησιμοποιούν είναι σημαντική, γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν για να ενημερώσουν και όχι να υπνωτίσουν, για να περιορίσουν την άγνοια και όχι να τη διαιωνίσουν, για διαλευκάνουν γεγονότα και όχι να δημιουργήσουν σύγχυση. Η ενημέρωση πρέπει να είναι ελεύθερη, πλήρη και ποιοτική και να εξασφαλίζει στην κοινωνία την ικανότητα να δράσει, να αντιδράσει και να προλάβει κρίσεις σε κάθε πεδίο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, επιστημονικό, κ.τ.λ..