Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δημόσιες σχέσεις είναι η λειτουργία επικοινωνίας μεταξύ ενός υποκειμένου δημοσιών σχέσεων (ατόμου, ομάδας) και του κοινού για τη δημιουργία και διατήρηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας είναι:
1.Η λειτουργία της επικοινωνίας
Οι δημόσιες σχέσεις είναι μια λειτουργία επικοινωνίας. Η λειτουργία της επικοινωνίας περιέχει τα εξής στοιχεία:
  • Το στοιχείο της οργάνωσής : δίνει μια πληρότητα στην υποδομή της όλης λειτουργίας
  • Το στοιχείο του προγραμματισμού:  δίνει μια πληρότητα στο σύνολο των ενεργειών
2.Το υποκείμενο δημοσίων σχέσεων
Το υποκείμενο δημοσίων σχέσεων είναι:
  • Άτομο
  • Ομάδα
Τα υποκείμενα δημοσίων σχέσεων, ανάλογα με τους σκοπούς τους, τη μορφή της οργάνωσης τους, τα μέσα που διαθέτουν και ποικίλους άλλους παράγοντες, χρησιμοποιούν τις δημόσιές σχέσεις.
3.Το κοινό
Η λειτουργία των δημοσίων σχέσεων ενός υποκειμένου των δημοσίων σχέσεων και ενός από τους βασικούς παράγοντες στην διαδικασία της επικοινωνίας.
4.Η δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης
Η επικοινωνία αποβλέπει σε ένα στόχο, στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ του υποκειμένου δημοσίων σχέσεων και του κοινού. Αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ενός οργανισμού και του κοινού εννοούμε την περίπτωση εκείνη κατά την οποία το υποκείμενο των δημοσίων σχέσεων πρέπει να κατανοήσει τις απαιτήσεις και την συμπεριφορά του κοινού ενώ το κοινό πρέπει να κατανοήσει τα μηνύματα και τις ενέργειές του υποκειμένου. Με αυτή την διαδικασία, δημιουργείται και  λειτουργεί ευνοϊκό κλίμα συνεργασίας, συμπαράστασης και αλληλοκατανόησης, απαραίτητο για την ανάπτυξη των δημοσίων σχέσεων.
5.Η διατήρηση της αμοιβαίας κατανόησης
Η βασικός στόχος των δημοσίων σχέσεων είναι η δημιουργία και η διατήρηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ενός υποκειμένου και του κοινού. Δεν αρκεί μόνο η δημιουργία της αμοιβαίας κατανόησης για ένα ορισμένο χρόνο αλλά αυτή πρέπει να διατηρηθεί και πέρα από τον καθορισμένη χρονική περίοδοΗ διατήρηση της αμοιβαίας κατανόησης εξασφαλίζει μια συνεχής ροή επικοινωνίας μεταξύ του υποκειμένου των δημοσίων σχέσεων και του κοινού.