Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντικείμενο της Πολιτικής Οικονομίας (ή της Οικονομικής Επιστήμης) είναι η μελέτη των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα σε μια κοινωνία, είναι η επιστήμη που περιγράφει και αναλύει πολλά θέματα από την καθημερινή ζωή μας. Τα προβλήματα αυτά είναι πολλά και ποικίλα. Όμως μπορούν να καταταγούν σε τέσσερις κατηγορίες, που μπορούν να εκφραστούν με την μορφή ερωτημάτων ως εξής:
Ποια προϊόντα παράγονται σε μια κοινωνία και σε τι ποσότητες, (σε μια ορισμένη χρονική περίοδο, π .χ. ένα έτος);
Με ποιον τρόπο παράγονται αυτά τα προϊόντα;
Πώς γίνεται η διανομή των προϊόντων στα μέλη της κοινωνίας;
Πώς μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων πώς δηλαδή αναπτύσσεται η οικονομία μιας κοινωνίας;
Η οικονομία δεν είναι ένα σύστημα που λειτουργεί γενικά και αόριστα. Αντίθετα, είναι το σύστημα που αναπτύχθηκε από την προσπάθεια των ανθρώπων να ικανοποιήσουν τις οικονομικές ανάγκες τους. 
Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού λειτουργεί η αγορά, αλλά ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί και ορισμένοι κοινωνικοί θεσμοί, όπως η οικογένεια, το κράτος, και διάφορες άλλες οργανώσεις, με συγκεκριμένα κίνητρα και στόχους.
Tα άτομα και οι θεσμοί (π.χ. το κράτος), δε συμπεριφέρονται κατά τρόπο τυχαίο. Αντίθετα, έχουν συγκεκριμένους στόχους .
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εργασία τους, το κεφάλαιο που διαθέτουν και τη φύση για να επιτύχουν τους στόχους τους. Υπάρχουν ωστόσο περιορισμένες δυνατότητες. Ο περιορισμός αυτός φαίνεται καλύτερα με την Καμπύλη Παραγωγικών ∆υνατοτήτων (Κ.Π.∆.). η Κ.Π.∆. δείχνει τις δυνατότητες, όπως αυτές καθορίζονται από τη φύση, την εργασία, το κεφάλαιο και την τεχνολογία, και όχι τις επιθυμίες των ατόμων.